به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی سلماس پیام، ترحم بهزاد مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با تأکید بر پیشگیری از مسمومیت با قارچها و گیاهان سمی اظهار کرد: باتوجهبه نزدیک بودن برداشتهای بهاری و تابستانی گیاهان مرتعی، جنگلی و حضور بیشتر مردم در طبیعت برای برقراری ارتباط روحی با گیاهان سبز و لذتبردن از شکوه طبیعت، ضرورت دارد موارد احتیاطی در ارتباط با پیشگیری از مسمومیت با قارچها و گیاهان سمی در نظر گرفته شود.
وی افزود: شرایط اقلیمی و تنوع آبوهوایی در کشور و وجود تنوع زیاد گونههای گیاهی، از طرفی افزایش گرایش مردم بومی به برداشت و فروش گیاهان دارویی در بازارهای محلی و مصرف انواع گیاهان، در صورت عدم شناخت و اطلاع از نوع گیاه و مواد مؤثره گیاهی میتواند سبب ایجاد صدمات جانی و مسمومیت شود.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی تصریح کرد: طبق اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تماس یا مصرف گیاهان بهویژه قارچهای سمی بهعنوان یکی از علل بروز مسمومیتهای تصادفی محسوب میشوند و به علت بالابودن نسبی میزان مرگومیر در برخی از انواع این نوع مسمومیتها، اطلاعرسانی مناسب و علمی و آگاهی از راهکارهای پیشگیری از بروز این نوع مسمومیتها بهویژه برای عموم جامعه بسیار مهم و ضروری است.
ترحم بهزاد در ادامه گفت: طبق مطالعات متخصصین و کارشناسان مربوطه، قارچهای سمی از نظر خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه شباهت زیادی به قارچهای خوراکی داشته و بسیار خطرناک هستند. تشخیص انواع خوراکی قارچ از انواع سمی مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچشناسی و گیاهشناسی امکانپذیر است.
به گفته وی بیتوجهی به این مسئله موجب اتفاقات ناگوار برای خانوادهها و ضایعه در جامعه خواهد شد. بر اساس گزارشهای واصله برای سم قارچ، پادزهر وجود ندارد و معالجه میسر نیست؛ بنابراین تنها راه ممکن جلوگیری از صدمات مصرف این نوع گیاهان و عدم برداشت گیاهان ناشناخته است که علاوه بر صدمات جانی به اکوسیستم مرتعی آسیب میرساند، تنوع زیستی را از بین میبرد، موجب تخریب منابع میشود، خسارات و زیان فراوان به نسل فعلی و نسلهای آینده میزند و موجب انقراض گونهها شده و حیات را از بین میبرد.
وی همچنین اضافه کرد: مصرف قارچ توسط حیوانات و پرندگان، بیانگر غیرسمی بودن آن قارچ برای انسان نیست و حتی برخی از سموم مقاومبهگرما بوده و آمادهسازی آن بهصورت کباب، آب پز و بخارپز و سرخکردن، مواد سمی از بین نمیبرد و سمزدایی نمیشوند؛ بنابراین توصیه میشود از برداشت و مصرف خودسرانه گیاهان دارویی و قارچها که نوع آنها را نمیشناسید جداً خودداری کنید.
این مقام مسئول در سازمان منابع طبیعی با بیان اینکه تمامی گیاهان مجاز و قابلمصرف مرتعی که بهعنوان گیاهان خوراکی و دارویی شناخته شده مورداستفاده قرار میگیرند باید با ملاحظات حفاظت و پایداری و اخذ مجوز از ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به بهرهبرداری برسند، اظهار کرد: زیرا هر گیاه حساسیت خاص خودش را دارد و بهرهبرداری باید به میزانی باشد که بر اصل و منبع و پایه آن گیاه هیچگونه آسیب وارد نشود. در واقع رویش مجدد گیاهان دچار خدشه نشده و به زادآوری آن آسیب نرسد و جمعیت آن گیاه در طبیعت همیشه حفظ شود.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در پایان گفت: باید بدانیم برای بهرهمندی از طبیعت لازم نیست آنها را از رویشگاه برداشت و مصرف کنیم. گاهی میتوانیم توقف کنیم و در بوتهزار مرتعی بنشینیم و اجازه دهیم گیاهان سبز همیشه وجود داشته باشند. ضمن اینکه مردم میتوانند هرگونه تخریب و تصرف و بهرهبرداری غیرمجاز و آتشسوزی در مراتع را با شمارههای ۱۳۹ و ۱۵۰۴ اطلاعرسانی کنند.
انتهای خبر/
دیدگاهتان را بنویسید